Kategorier
Bygg

Anlita en rörmokare i Nacka när avloppsrören gått sönder

När det uppstår en akut situation med avloppsrör som gått sönder, då finns det hjälp att hämta. Ring en jourhavande rörmokare i Nacka som kan laga rören igen.

På 1870-talet kom de första vattenklosetterna till Sverige. Nu var det knappast kreti och pleti som hade dem hemma i sin lilla stuga. Nej, i stugor, torp och till och med i städerna rådde utedasset många år till. Faktum var att under 1960- och 1970-talen försvann de sista utedassen som tillhörde lägenhetshus i städerna.

Självklart finns det fortfarande utedass, de är på inget sätt utrotade. Dock förekommer utedass oftast vid enklare stugor utan vatten. För att återknyta till 1870-talet så var det snarare så att man kunde kasta ut pottinnehållet genom fönstret. Kanske inte så fräscht med dagens ögon sett, men naturligt då.

Rörmokare är ett gammalt yrke med anor

De rika som hade vattenklosetter fick dock tidigt anlita rörmokare som såg till att fekalier och sådant rann ut. Efterhand ökade antalet toaletter inomhus hos gemene man. Rörmokarna fick då se till att det fanns bra rörledningar för att transportera bort avfallet. Idag är vi vana vid att vanliga spolande toaletter finns i hemmet.

Det är en sådan sak som bara ska fungera utan att man tänker på det. Man går in och sätter sig på toaletten, gör sina behov och går ut efter att man tvättat händerna. Eller snarare man går in på toaletten, låtsas vara hård eller lös i magen och toalettsurfar på mobilen en halvtimme innan man går ut.

Rörmokare fixar akuta rörproblem

Plötsligt kanske det inträffar som man inte önskar. Man känner en stickande avloppsdoft i näsan. Att inse att ett avloppsrör har gått sönder är inget man önskar sin fiende. Har man tur så är det ett avloppsrör som är lätt för en jourhavande rörmokare i Nacka att nå. Har man otur kanske man behöver bryta upp golv för att komma åt det trasiga röret.

Beroende på vad som hänt och vilken typ av rör det är kan rörmokaren laga det provisoriskt eller helt och hållet. Är det provisoriskt kommer rörläggaren tillbaka någon dag senare och lagar det fullständigt. Att det kan bli provisoriskt är beroende på vilken typ av rör som finns på platsen. Äldre hus har ofta cementrör medan nyinstallerade avloppsrör idag är av plast.